SUMMARY AGENDA

(draft version: 20/09/2021)



DAY 1 - 28 SEPTEMBER		
8:00-10:00	COVID TESTING, ACCESS TO THE VENUE AND REGISTRATION	
	SESSION 1 – OPENING PLENARY: <u>HIGH-LEVEL ADDRESS</u> (90 min) Welcoming	
10:00-11:30	 and high-level statements: Roberto Cingolani, Italian Minister for Ecological Transition Alok Sharma, UK COP26 President Designated (virtually/videomessage TBC) Patricia Espinosa, UNFCCC Executive Secretary Giuseppe Sala, Mayor of Milan, Head of C40's Global Mayors COVID-19 Recovery Task Force Keynote speeches: 	
	- Vanessa Nakate, Youth Climate Activist	
44.00.44.45	- Greta Thunberg, Youth Climate Activist	
11:30-11:45	Coffee break SESSION 2 – WORKING GROUPS: KICK-OFF AND KEYNOTES (60 min)	
	Opening statements on themes' work arrangements by Co-Chairs, interventions by Guest Speakers:	
	1) Youth Driving Ambition (Co-chaired by Nisreen Elsaim, Chair of UNSG Youth Advisory Group; and Tina Stege, Republic of Marshall Islands' Climate Envoy).	
	 Keynote remarks by: Jayathma Wickramanayake, UN Secretary-General's Youth Envoy Nigel Topping, HL Climate Action Champion 	
	2) Sustainable Recovery (Co-chaired by Ernest Gibson , UNSG Youth Advisory Group; and Kumi Kitamori , OECD, Head of Division for Green Growth & Global Relations).	
11:45-12:45	 Keynote remarks by: Inger Andersen, UNEP Executive Director (videomessage) Achim Steiner, UNDP Administrator (videomessage) 	
	3) Non-State Actors' Engagement (co-chaired by Nathan Metenier, UNSG Youth Advisory Group; and Jane Costello, British Council, Director Programmes Italy).	
	 Keynote remarks by: Maurizio Martina, FAO Deputy Director, former Italian Minister of Agriculture Gonzalo Munoz, HL Climate Action Champion (videomessage) 	
	4) Climate-Conscious Society (co-chaired by Sophia Kianni , UNSG Youth Advisory Group; and Adriana Valenzuela , Global Adaptation Center, Youth Program Leadership Manager).	
	 Keynote remarks by: Patrizio Bianchi, Italian Minister of Education Barbara Gallavotti, Biologist, Science Communicator 	
12:45-14:00	Lunch break	
14:00-16:00	SESSION 3 – BREAKOUT GROUPS: DRAFTING SESSION – PART I (120 min) Analysis and discussion of topics' zero-drafts, identification of new/missing elements	
16:00-16:15	Relax / Meditation break	
16:15-17:15	SESSION 4 – BREAKOUT GROUPS: DRAFTING SESSION – PART II (60 min) Analysis and discussion of topics' zero-drafts, identification of new/missing elements	
17:15-17:45	SESSION 5 – WORKING GROUPS: PLENARY PREPARATION (30 min) Preparation of key messages and highlights to be shared at the stocktaking plenary	
17:45-18:30	SESSION 6 – STOCKTAKING PLENARY: PROGRESS UPDATES & DAILY WRAP-UP (45 min) Each WG to share progress updates, Organizing team to illustrate schedule of day 2	
18:30-19:00	Relax / Networking Brainstorming session for Climate Education event	
19:00-21:00	Dinner	

DAY 2 - 29 SEPTEMBER		
08:00-09:30	COVID TESTING AND ACCESS TO THE VENUE	
09:30-10:30	SESSION 1 – RESUMING PLENARY: <u>HIGH-LEVEL ADDRESS</u> AND REMARKS (60 min) Welcoming, high-level statement, Lead Negotiator and technical remarks - Luigi Di Maio, Italian Minister of Foreign Affairs and International Cooperation - Federica Fricano, Italy's Lead Climate Negotiator to the UNFCCC - Archie Young, UK Lead Climate Negotiator to the UNFCCC - IPCC Representative TBC	
10:30-10:45	Coffee break	
10:45-12:30	SESSION 2 – WORKING GROUPS: FINAL DRAFTING – PART I (105 min) Discussion and refinement of textual options in each themes' zero-draft	
12:30-14:00	Lunch break	
14:00-15:00	SESSION 3 – PLENARY SESSION: SPECIAL MINISTERIAL EVENT ON CLIMATE EDUCATION (60 min) Ministers of Education engage in a dialogue on climate change education with Y4C participants - Patrizio Bianchi, Italian Minister of Education - Stefania Giannini, UNESCO, Assistant Director-General for Education - Video message from His Holiness Pope Francis Moderated by Kathleen Rogers, President of Earth Day Network - Jai Bir Rai, Minister of Education of Bhutan (remotely) - Neophytos Papadopoulos, Permanent Secretary of the Ministry of Education, Culture, Sport and Youth of Cyprus - Maria Brown, Minister of Education of Ecuador - Abdullah Khamis Ambusaidi, Undersecretary of Ministry of Education of Oman (remotely) - Anna Ekström, Minister of Education of Sweden (remotely) - Janet Kataaha Musevini, Minister of Education and Sport of Uganda (remotely) - Gavin Williamson, Secretary of State for Education of the United Kingdom	
15:00-16:30	SESSION 4 – WORKING GROUPS: FINAL DRAFTING – PART II (90 min) Discussion and refinement of textual options in each themes' zero-draft	
16:30-17:00	Relax / Meditation break	
17:00-18:30	SESSION 5 – CLOSING PLENARY: DOCUMENT ADOPTION (90 min) Each WG to present the final outcomes of their work, and plenary to adopt the final document	
18:30-19:00	Relax / Networking	
19:00-21:00	Dinner	

DAY 3 - 30 SEPTEMBER		
08:00-09:45	COVID TESTING AND ACCESS TO THE VENUE	
09:45-10:00	ALL PARTICIPANTS TO ENTER THE PLENARY ROOM	
10:30-11:30	SESSION 1 – RESUMING PLENARY: <u>HIGH-LEVEL ADDRESS</u> (60 min) High-level statements, WGs to present key highlights of the final document High-level remarks: - Mario Draghi, Prime Minister of Italy - Boris Johnson, Prime Minister of the UK (virtually) - Antonio Guterres, UN Secretary-General (videomessage)	
11:30-11:45	Short break to allow exit of high-level speakers	
11:45-13:15	SESSION 2 – CLOSING PLENARY SESSION: MINISTERIAL ROUNDTABLE (90 min) Ministers to comment on Y4C proposals, Q&A with Y4C participants - Roberto Cingolani, Italian Minister for Ecological Transition - Alok Sharma, UK COP26 President Designated - PreCOP26 Ministers Moderated by Jayathma Wickramanayake, UN Secretary-General's Youth Envoy	
13:15-14:00	Lunch break	
14:00-14:30	SESSION 3 – PRESS CONFERENCE (30 min) Press conference	
14:30-19:00	Relax / Networking	
19:00-20:30	Dinner	
21:00-	Music4Climate Concert	